Regels of dialoog?
Hoewel risicomanagement veel de in Governance Risk & Compliance hoek wordt getrokken merk ik dat dit niet de goede weg is. Je krijgt de organisatie dan niet mee. Hieronder een stuk tekst uit een oud boekje over entrepreneural mangement, (1988 , Drs Kwik).
Ben het er niet mee eens, maar het geeft wel een beeld hoe ondernemers (of ondernemende managers) soms naar de risicohouding van staffuncties kijken. Risicomanagement hoort bij het management en gaat over hoe de organisatie en haar medewerkers omgaan met onzekerheden. Durven zij risico’s te nemen en durven zij over fouten te praten? De mens en cultuur kant vindt ik dus interessanter dan het proces zelf.
Boekenlijst
- De zwarte zwaan van Taleb (filosoof), maakt duidelijk dat de wereld onvoorstelbaarder wordt dan ooit. Deze zeer vernieuwde denker mag niet ontbreken in je boekenkast. Hier een interview op TED waarin hij met Kahneman discussieert over de oorzaken van de economische crisis.
- Ons feilbare denken van Kahneman (psycholoog) , legt onze breinbugs zeer goed uit! Hij onderscheid twee systemen die ons denken, doen en handelen beïnvloeden: onderbewuste (systeem 1) en onze ratio (systeem 2)
- Risico-intelligentie (RQ)
- Management van Onverwachte van Karl. E. Weick /Sutclife, laat zien dat vanuit de veiligheidswereld (brandweer, NASA) 100% zekerheid niet bestaat en hoe je een risico-allerte organisatie met een positieve foutencultuur kunt creëren.
Los van bovenstaande boeken nog 2 artikelen/onderzoeken:
- Robin Holt the talking cure (2004, maar nog zeer actueel) geeft aan dat het voeren van dialoog over risico’s waardevoller is dan de focus op beheersing. Medewerkers noemen vaak geen risico’s uit angst voor het feit dat ze geen beheersmaatregel kennen.
- Hoe krijgen risk managers meer invloed; Annete mikes (juni 2012) . Geeft inzicht hoe risicomanagement vanuit de compliance hoek, moeilijk op de strategische agenda komt. http://www.hbs.edu/research/pdf/11-068.pdf