Strategisch risicomanagement en de kwaliteit van het management

Geplaatst door

Hoeveel jaar kunnen we vooruit kijken en plannen? Een boek uit 1976 “de manager en de kwaliteit van zijn organisatie” van Wing Easton inspireerde mij tot het schrijven van deze blog.

Slimme mensen

Slimme mensen kijken vooruit. Mensen met een hoog capaciteitsniveau hebben een langere “time-span” dan mensen met een laag capaciteitsniveau. Een voorbeeld van mensen met een zeer lange time-span zijn de architecten van de Oxford universiteit geweest. Zij dachten 400 jaar vooruit door bomen te planten welke ten tijde van de noodzakelijke vervanging volgroeid waren. Het gaat bij time-span om de maximale periode die je als persoon kunt overzien en ernaar kunt handelen. Het betekent dat je vooruitkijkt en in staat bent te anticiperen op signalen uit de toekomst.

Herkenning time-span 

Als bestuurder/ manager dient men een grote time-span te hebben omdat management beslissingen veel tijd kosten (ongeveer drie jaar) voordat de resultaten zichtbaar worden.  Of anders gezegd als je de jaarcijfers van een organisatie bekijkt, beoordeel je eigenlijk de management beslissingen van 3 jaar eerder.

Schermafbeelding 2015-11-24 om 12.56.26

Of een bestuurder/ manager een grote time-span heeft kun je herkennen aan:

  • De hoeveelheid  tijd in de toekomst die men betrekt bij de overwegingen en beslissingen.
  • De noodzakelijke tijd welke men rekent waarbinnen de maatregelen of investeringen terug verdient kunnen worden (ROI)
  • De timing van de acties om op het juiste moment klaar te zijn in de toekomst
  • Als men -tijd vergende- korte termijn omwegen kiest om het uiteindelijke doel efficiënter te kunnen bereiken

Agile met een doel voor ogen

In het huidige tijdperk is de druk om snel resultaten te leveren enorm. Door de hoeveelheid en snelheid van de ontwikkelingen lijkt het simpelweg niet meer mogelijk om een lange termijn strategie te volgen. Agile ontwikkelen lijkt nu de trend. Toch wordt mijn inziens meer dan ooit het succes van een organisatie bepaalt door een visie en strategie op de lange termijn. Alleen de weg er naar toe kost tijd en is onvoorspelbaarder dan ooit. Agile is wat mij betreft niets anders dan een middel om onderweg alert te blijven en bij te sturen waar nodig.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s