Nooit meer spijt!

Geplaatst door

Tijdens je werk kom je soms meerdere keren tot een keuze waarvan je hoopt dat je er geen spijt van krijgt. Het zou namelijk wel eens kunnen misgaan. Het bijzondere van spijt is dat we dit gevoel met zijn allen schromelijk overschatten: als zich Iets Ergs voordoet, blijkt het namelijk met onze spijtgevoelens vaak mee te vallen.

Spijt ontstaat als je nadenkt over hoe de werkelijkheid beter had kunnen zijn. Het is – met een duur woord – een cognitieve emotie dat onderscheid maakt naar de korte en lange termijn. Op korte termijn hebben we eerder spijt van onze acties en op lange termijn van wat we juist níet hebben gedaan.

Overschatting

Uit onderzoek van onder meer Timothy Wilson blijkt dat als zich een negatieve gebeurtenis heeft voorgedaan, we dan onze werkelijke spijtgevoelens overschatten. Ons brein zorgt er voor dat we de negatieve kanten gaan rationaliseren. We blijken Iets Ergs veel minder aan onszelf te verwijten dan we hadden verwacht. Die overschatting uit zich in de volgende uitspraken nadat er Iets Ergs is gebeurd.

  • ‘Dit hadden we nooit van te voren kunnen weten’Schermafbeelding 2015-11-16 om 17.19.32
  • ‘Dit lag écht niet aan ons’
  • ‘Het lijkt erger dan het is’

Nooit meer spijt

Als kind heb ik geleerd dat spijt hebben zonde van je energie is. Geen spijt maar wel leren van verkeerde beslissingen. Niet te lang terugkijken, maar liever vooruit kijken (wie heeft mijn kaas gepikt?). Gezien het onderzoek van Wilson blijf ik dat maar gewoon doen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s