Agile = risicomanagement

Geplaatst door

Agile komt voort uit de ICT wereld in hun zoektocht naar betere manieren om software te ontwikkelen. Het mooie van een innovatieve wereld als de ICT is dat het snel gaat en dat men ongetwijfeld veel heeft geleerd van mislukte projecten op dit gebied. De meeste agile methoden proberen risico’s te verminderen door de software te ontwikkelen in korte overzichtelijke perioden. Per periode wordt er iets opgeleverd wat getest en besproken wordt. Hiermee wordt het risico beperkt en weet men of men op de goede weg zit. Ook wordt het product concreter waardoor weer nieuwe ideeën ontstaan. Dit lijkt zeer sterk op Taleb’s pleidooi “klein is fijn” waarin hij wijst op de vergeten bijwerkingen van schaalvergroting. Ook is het opknippen van risicovolle onderdelen in kleinere stukken een al langer geaccepteerde risicobeheersstrategie.

Dialoog belangrijker dan vastlegging

De SCRUM methode waar wij als NAR, voor de ontwikkeling van onze risicomanagement software, verschillende onderdelen van gebruiken (dagelijkse stand-ups, Scrum board, sprints, pokersessies) is een vorm van de Agile ontwikkeling. Het gaat er met name om dat je met kleine stapjes en het betrekken van stakeholders bij elke stap, een beter eindproduct bereikt dan wanneer je alle onderdelen vooraf uitvoerig uitdenkt en uitschrijft. Het uitdenken en uitschrijven van het complete project kost veel tijd en veelal weten stakeholders niet meer waar het over gaat, omdat het niet visueel genoeg is. Het eindresultaat krijgen ze vaak pas laat te zien. Ook dwingt het inplannen van kleine iteraties tot het opdelen van een hoeveelheid werk in kleinere stukjes, waardoor het binnen een team beter te verdelen is. Korte lijntjes en open communicatie helpen hierbij. Schermafbeelding 2015-02-16 om 17.13.40

Acceptatie van onzekerheid

Het agile gedachtegoed sluit aan bij het risicomanagement denken van deze tijd. Door de expliciete acceptatie van onzekerheid worden de organisaties robuuster, flexibeler, en alerter op afwijkingen. Echter alleen zekere mensen durven onzeker te zijn. Daarom dienen organisaties, om onzekerheid te kunnen accepteren, wel enig houvast te geven. Hier helpt het teruggaan naar de drijfveren van de organisatie, of naar de “why” in het zeer inspirerende YouTube filmpje van Simec.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s