7 eigenschappen voor de risicomanager (de eerste 3)

Stephen Covey werd wereldberoemd met zijn boek ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ (‘De 7 eigenschappen van effectief leider- schap’). Het boek schetst zeven eigenschappen voor managers om in het werk en privé effectiever te worden. Deze eigenschappen sluiten naadloos aan de noodzakelijke eigenschappen van een risicomanager.

1 Wees proactief

Als jij niets doet, gebeurt er ook niets. Je moet iets in gang zetten, denken, durven en vooral doen! Creëer aandacht voor het onderwerp op een creatieve wijze, maak een filmpje, of een andere ludieke actie. Stap bij management binnen, breng het onderwerp ter sprake en zet het op de agenda. Oriënteer jezelf via opleidingen en/of literatuur over bestaande normen en ontwikkelingen en bepaal je eigen visie. Risicomanagement wordt door het top management vaak weg-gedelegeerd. Durf de weg omhoog ook weer te nemen en vraag expliciet om draagvlak voor je visie en aanpak en eis dat zij dit intern communiceren. Hoewel het vaak op je bord komt te liggen, wil dit niet betekenen dat je het zelf allemaal alleen moet doen. Zoek daarom enthou­siaste medestanders, zorg voor een breed enthousiast kernteam. Slim is ook om vooraf de weerstand in de organisatie te inventariseren, en denk na hoe je die zo positief mogelijk kunt pareren.

2 Begin met een doel voor ogen

Begin met het vormen van je visie en welke stappen je zult nemen. Wat willen we met risicomanagement bereiken en wat doen we er eigenlijk al aan? Hoewel de accountant of andere toezichthouders er naar vragen is het van belang het niet direct als extra blokje control te positioneren. Mijn voorkeur is om qua doelstelling te kiezen voor een brede benadering, en hierbij aan te haken bij het management. Het is hun taak de geformuleerde doelstellingen halen, en dit bereiken door alerte en verantwoordelijke medewerkers. Om een breed gedragen doelstelling te kunnen vormen, dient te worden onderzocht hoe de individuele manager met onzekerheden omgaat. Is hij transparant en stuurt hij er op?

3 Stel de juiste prioriteiten

Als je het doel voor ogen hebt, kun je ook de juiste positionering van risicomanagement in de organisatie bepalen. Doe niet alles tegelijk, bepaal een groeipad. Hierbij zijn fasering en timing van belang, zeker als je het in de haarvaten van de organisatie wilt krijgen.
Eerst een quick scan of een presentatie voor het management, een training voor medewerkers of toch eerst een notitie risicomanagement? Veel van deze keuzes hangen af van de urgentie om met risicomanagement aan de gang te gaan. Stel een concreet plan van aanpak op, dat past bij de fase waarin de organisatie zich bevindt.

Met deze eerst drie eigenschappen sta je sterk en is het tijd om te gaan delen. Denk daarom bij het vaststellen van de prioriteiten reeds aan de vierde eigenschap; WIN -WIN. Oftewel met welke stappen is de olievlek het grootst, en kun je de meeste medewerkers meekrijgen.

4 Replies to “7 eigenschappen voor de risicomanager (de eerste 3)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: