Leren van fouten door stappen NZ-lijn burgemeester van der Laan

Geplaatst door

Fouten

Binnen de bouwsector worden de faalkosten geschat op 30%. Hoe zou dat bij andere organisaties zijn? Probleem om dit vast te stellen is dat veel organisaties een negatieve foutencultuur hebben; alles gaat “goed” en er wordt niet over fouten gesproken. Bij overheidsorganisaties wordt bijvoorbeeld wel vaak politiek afgerekend maar vergeet de organisatie vervolgens te leren van gemaakte fouten.

Bij zijn aantreden greep de Amsterdamse burgemeester Van der Laan de problemen bij de Noord-Zuidlijn aan om het leren van fouten op de agenda te zetten

Concrete acties

Na gesprekken met ambtenaren die het meest betrokken zijn bij de risicovolle projecten worden ‘10 lessen uit de Noord-Zuidlijn’ opgesteld. Die vormen de uitgangspunten bij het beginnen en uitvoeren van risicovolle projecten.

Ook wordt tweemaal per jaar een monitor van risicovolle projecten geagendeerd bij het college van burgemeester en wethouders. Dan spreken leden van het college elkaar expliciet aan over de belangrijkste actuele risico’s en hun beheersing.

Wat dit in de praktijk betekent

Vóór de start van een complex project wordt realisme en tegenspraak georganiseerd

  1. Zoek tegenspraak. Reflectie maak rijker. Beschouw kritiek als advies, want tegenkracht maakt sterk. Bestrijd group thinking. Leer van fouten en successen van anderen.
  2. Blijf realistisch. Analyseer, beoordeel, prioriteer, calculeer en beheers. Improviseer want er gebeurt vast iets anders dan voorzien
  3. Houd het simpel. Organiseer niet zelf complexiteit. Vermijd waar mogelijk aanvullende eisen en gemeentelijke toets commissies.

Uit betrouwbare bron weet ik dat de gemeente Amsterdam deze lessen zeer serieus neemt, en grote stappen zet om de lessen in de haarvaten van de organisatie te krijgen. Wellicht daarover binnenkort meer!

Gedeeltelijk eerder verschenen in FD outlook sept. 2011 thema Durf en Risicomanagement

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s