Risicomijdend op donderdag?

Geplaatst door

Ben jij als mens risicomijdend of juist risiconemend? Het antwoord op deze vraag is essentieel, want fundamenteel voor je besluitvorming en gedrag. Maar op welke dagen van de week is onze tolerantie nu eigenlijk groter en nemen we meer risico’s, en op welke dagen juist minder? Om wat helderheid te scheppen: hier is gedegen onderzoek naar gedaan.

Balonnentest, Balloon Analogue Risk Task

In dit gedragexperiment* verdienen de deelnemers geld door een reeks van twintig ballonnen op hun laptop op te blazen. Hoe groter de ballon hoe meer geld je verdient, maar als hij knapt krijg je niks. Dit experiment werd op elke dag van de week herhaald. Om een voorbeeld te geven: https://www.youtube.com/watch?v=iALrebfd1cc

*Weekly Fluctuations in Risk Tolerance and Voting Behaviour, Jet G. Sanders, Rob Jenkins* University of York.

Onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er wel degelijk een betrouwbare wekelijkse cyclus in risicotolerantie bestaat, waarbij donderdag de meest risicomijdende dag is. Deze cyclus werd ook gevonden in twee praktijkvoorbeelden van besluitvorming onder onzekerheid: de opiniepeilingen vóór het Schotse onafhankelijkheidsreferendum en één voor het EU-referendum. Het lijkt erop dat mensen op donderdag meer risico-avers en conservatief stemmen. Op maandag en vrijdag neemt men daarentegen wel graag risico’s.

Als mogelijke oorzaak wordt aangeven dat als het goed gaat, de gemiddelde mens deze status quo niet in gevaar wil brengen en daarom meer risico-avers gedrag vertoont. Maar meer werkelijke oorzaken worden er in het onderzoek niet genoemd. Daarom hieronder maar even wat gedachten.

Dat mensen op de vrijdag en maandag meer risico’s nemen kan ik mij goed voorstellen. Voor het weekeinde wil je graag de nog lopende zaken afronden. Na het weekeinde bezit je ook altijd een zekere daadkracht en zal je een hogere risk tolerance hebben. Dinsdag en woensdag zijn dagen waarop je in een flow terecht komt. Maar waarom men op donderdag risico-avers is? Ik heb werkelijk geen idee. Jij wel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s