Ruimte voor risico’s

Geplaatst door

Ondernemers moeten ruimte durven te geven aan risico’s. Dat was de insteek die BNR koos om samen met 250 gedreven ondernemers op een seminar te praten over risicomanagement. De opzet was sterk gericht op ervaringen in de praktijk.  In de oude Fokker Terminal aan de Binckhorstlaan in Den Haag wisselden bedrijven die dan ook uit en deelden ze met collega’s. Dit werd in beeld gebracht door videoreportages waardoor we bijvoorbeeld zagen dat Klaske de Jonge van Vodafone een dag te gast was bij Gerco Linthorst van containerterminal Combi Terminal Twente. En dat Dura Vermeer in Amsterdam een dag meedraaide in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Niet verliezen

Rode draad in de verhalen was dat de overeenkomsten verrassend veel groter waren dan de verschillen. En dat de focus gericht moet zijn op het veiligheidsproces en niet alleen op de individuele veiligheid. Jop Groeneweg, universiteit cognitieve psychologie aan de RijksUniversiteit Leiden vertelde hierover met lessen uit de praktijk. Met als conclusie dat je risico’s pas kunt nemen als er iets van af weet. Wat bij ondernemen natuurlijk heel anders is!

Risicotolerantie

Zelf ging ik samen met BNR-presentator Rens de Jong in gesprek met Dennis Schipper van het hightechbedrijf Demcon. Zijn bedrijf was tot voor kort in hoge mate afhankelijk van opdrachtgever ASML. Zowel door zijn onderbuikgevoel maar toch ook door een aantal externe signalen nam hij het besluit een nieuwe markt te ontginnen. Belangrijkste opmerking hierbij was dat hij niet meer risico’s nam dan het bedrijf financieel aankon. Hij wist precies wat zijn eigen risico-tolerantie was. Daardoor was hij in staat op meerdere vlakken risico’s te nemen. Wat hij ook in de in praktijk ook waarmaakt. In een nieuwe vestiging in Eindhoven, met een nieuw investeringsfonds en door meer zaken te doen met Duitsland.

Middel of doel?

Interessante vraag uit de zaal was of ik vond dat risicomanagement een middel was of een doel.  Ik plaatste het antwoord in het kader van het verschijnsel dat risicomanagement toch snel neer gezet wordt als risicobeheersing. Risicomanagement kan nooit een doel op zich zijn, maar is altijd een middel om beter te kunnen ondernemen door gevaren goed te kunnen in schatten. Groeneweg zei hierover dat Nederland een van de veiligste landen ter wereld is. Toch praten we over meer beheersing. Daardoor ontstaat het gevaar dat we niet meer gaan innoveren en ondernemen. In dit verband was ook de peiling in de zaal interessant die aantoonde dat de angst bij mensen om niet te verliezen, groter is dan de wil om te winnen.

Ondernemen is risico’s nemen

Alles bij elkaar denk ik dat ondernemers meer risico’s nemen dan risico’s beheersen. Zij zijn daar praktisch in, en dit is zeker voor startende bedrijven van belang. Toch kan er een moment komen dat de ondernemer te ver voor de troepen van zijn eigen organisatie loopt. Los van de sturing op wat het bedrijf financieel aan kan is het daarnaast van belang goed te analyseren wat de organisatie, gefocust op het primaire proces, aan kan.

Voor deze blog heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de aantekeningen en professionele kwaliteiten van Van Splunter communicatie 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s