0,0 risk appetite

Geplaatst door

Een oud reclamebord waarvan de tekst mij zeer aanspreekt: niets doen is ook een risico.

Schermafbeelding 2014-04-24 om 21.05.01

In deze tijd lijkt de wereld complexer en onvoorspelbaarder dan ooit. Banen staan op de tocht, faillissementen op komst, bezuinigingen, een tweede Corona uitbraak.. Hoe gaan mensen en bedrijven hier mee om? Durven mensen nog risico’s te nemen of is ons risk appetite 0,0?

Risicomijdend

De vakantie: veel mensen mijden voorlopig nog het vliegtuig en pakken de auto en blijven in de buurt. Een risicomijdende keuze.

Ook sparen we meer dan ooit. Ook risicomijdend.

Onzekerheid lijkt in deze tijd, voor de normale mens te zorgen voor een meer hang naar zekerheid en controle.

Risicomijdende tone at the top

Veel organisaties worden ook gedwongen minder risico’s te nemen. Toch bestaat het gevaar dat hele organisaties dan stilvallen.

Uit onderzoek blijkt dat door risicomijdend voorbeeldgedrag van topmanagement ook het management geen beslissingen meer durft te nemen.

Risk appetite

Bewust risico`s nemen betekent dat je de risico`s kent, zowel in soort als in omvang, en dat je weet hoeveel risico je kan organisatie kan hebben; het zogenaamde risk appetite.

De belangrijkste spelregel is dat je zoveel risico’s kunt nemen zolang het je bestaande business niet omver trekt. Neem Richard Branson. Toen hij met veel bombarie de luchtvaart instapte zorgde hij er wel voor dat indien het toch geen succes werd dat hij zijn Boeing na 1 jaar zonder boete gewoon terug kon geven.

Control wat te beheersen is

Maar goed dit zijn andere tijden.

In deze tijd dient management alert te zijn op onverwachte gebeurtenissen maar moet zij vooral stappen zetten om de organisatie snel sterker te maken.

Veel organisaties focussen dan ook op de continuïteit van de onderneming. En natuurlijk met extra aandacht op het beschermen van de supply chain en het bewaken van de klanten portefeuille.

Oftewel focus op die zaken waar je wel invloed op hebt en waarvan je de risico’s kunt beheersen.

Niet voor niets zijn juist nu veel organisaties bezig met het professionaliseren van hun risk control framework. En eisen zij van hun toeleveranciers hetzelfde.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s