Fouten en incidenten management

Geplaatst door

Niets of niemand is perfect, geen organisatie, geen individu. Organisaties maken fouten, precies zoals mensen dat doen. De menselijke fout is dan ook op de werkvloer een algemeen bekend gegeven. Zelfs mensen die geautomatiseerd werk uitvoeren aan een lopende band, kunnen in een moment van onoplettendheid hun focus verliezen. Toch worden er meer menselijke fouten gemaakt in zeer complexe omgevingen. Dit type fouten draagt niet het label ‘individuele fouten’, maar ‘systeemfouten’.

Ondanks deze feiten wordt er van veel organisaties foutloosheid verwacht, vooral op risico’s die duidelijk te voorkomen zijn. En helaas proberen veel organisaties deze schijn van ‘foutloze perfectie’ naar buiten toe op te houden. Als het mis gaat, wordt om PR redenen een duidelijk signaal naar buiten en binnen afgegeven: Dit bedrijf treedt hard op tegen fouten, luidt de niet te missen boodschap.

Koppen rollen

Dit idee stoelt echter op een achterhaald principe: het geloof dat het afstraffen van fouten de organisatie versterkt. Door hard te straffen blijven mensen wakker, alert. Door fouten te stigmatiseren zou je er als manager voor zorgen dat iedereen hard werkt en zijn hoofd bij de zaak houdt. Maar is dit wel correct? Laten we er eens wat cijfers bijhalen.

Uit een rapport van de Harvard business school is gebleken dat 2-5 % van de fouten in hun organisatie ‘verwijtbaar’ was, terwijl 70-90% als dusdanig werd bestempeld. Dit bekent dus dat 65-88% van de niet verwijtbare fouten verkeerd wordt behandeld. Zonde van deze waardevolle informatie!

Management

In zeer complexe omgevingen is het juist niet zinvol hard te straffen. Het leerproces wordt verstoord en de fouten zoeken hun heenkomen ondergronds. De taak van managers is veiligheid te bieden, en respect te tonen voor hun personeel. Zich toegankelijk opstellen is een belangrijke voorwaarde in dit proces. Managers dienen zich bewust te zijn van de complexiteit van het systeem en bereid te zijn zich te verdiepen in het veeleisende werk van werknemers.

Filosoof Virginia Sharp noemde dit: vooruitkijkend verantwoordelijkheidsbesef. Een uitdaging die loont!  Een aanrader om hier meer over te lezen is het boek Black BoxSchermafbeelding 2016-07-05 om 14.28.51.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s