Wat is risicobewustzijn? Het wordt zo vaak als doelstelling genoemd : we willen het risicobewustzijn van de organisatie vergroten. Maar risicobewustzijn is geen doel op zich. Maar waarom wil men dat?
Men wil de houding en gedrag van medewerkers aanpassen. Dat medewerkers bij het nemen van beslissingen nadenken over risico’s en het effect van bepaalde gevolgen laten meewegen. Dat ze alert zijn en zich verantwoordelijk gedragen. En natuurlijk doet het merendeel van de medewerkers dit al. Maar niet altijd expliciet.
En dit is jammer want menselijk risicomanagement brengt veel voordelen voor de gewone medewerkers. Wellicht is het handig dat zij deze voordelen herkennen zodat de drempel naar risicobewustzijn wat lager is. Hieronder 5 voordelen inclusief voorbeelden.
5 voordelen risicomanagement voor de gewone medewerker
1.Naar de kern
Door risicodenken ga je naar de kern. De onzekerheden en dilemma’s komen op tafel. Het is een echt gesprek. Eventuele perceptie-verschillen of onduidelijkheden worden besproken. In een eerder artikel werd risicomanagement ook wel het praatmedicijn (talking cure) genoemd.
Voorbeeld;
Tijdens een workshop vond de hele groep dat het risico op het mislukken van de gestelde organisatie verandering erg klein was. De manager als enige schatte het risico zeer hoog in. Hij maakte zich zorgen of de organisatie de verandering wel zou kunnen realiseren. De groep maakte zich geen zorgen want veel eerdere veranderingsopgaven waren ook mislukt en dat had hun niet geraakt. Door het bespreken kwam dus het echte probleem op tafel.
2. Prioriteiten stellen
Risicomanagement denken gaat om het stellen van prioriteiten. Je richt je op die zaken waar de kans en impact groot zijn. Andere risico’s met kleine kans/ impact kun je loslaten. Je kunt immers niet alles controleren of beheersen.
Voorbeeld: Je onderhandelt over een contract en vertraging is grootste risico maar de jurist maakt zich zorgen over aansprakelijkheid. Je analyseert dat de kans op aansprakelijkheid zeer klein is en laat dit risico aan de jurist over en focused je op de beheersing van het vertragingsrisico.
3. Verbanden leggen
Met risico denken leg je oorzakelijke verbanden en kijk je verder. Simpel door te denken oorzaak / gebeurtenis/ gevolg wordt je gedwongen jezelf vervolg vragen te stellen. Wat is de oorzaak? En wat zijn de gevolgen?
Voorbeeld: Als gevolg van toenemende kwetsbaarheid van de supply chain van chips bestaat de kans dat autofabrikanten onderdelen missen, met als gevolg dat autos later geleverd worden. En dus bestel je je nieuwe auto reeds water eerder?
4. Vooruit kijken
Slimme mensen kijken vooruit en anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. De mens kan dit in tegenstelling tot andere diersoorten heel erg goed. Maar hoe verder vooruit, hoe onzekerder het wordt. Eigenlijk kun je dus zeggen dat slimme mensen met onzekerheden kunnen omgaan.
Voorbeeld;
Er komt nieuwe wetgeving aan. Maar hierin zijn nog een aantal zaken onzeker hoe ze uiteindelijk gaan worden. Wacht je eerst tot de wet 100% zeker is of doe je toch al vast een paar aannames en start je reeds met de implementatie.
5. Feed back van je collega’s
Citaat Einstein; Hoe ouder je wordt hoe meer je beseft hoe weinig je weet. Ken dus je eigen grenzen qua kennis. Uit onze ervaring blijkt dat technische mensen technische risico’s noemen, en juristen noemen juridische risico’s. Eigenlijk zitten veel specialisten in hun eigen tunnel visie.
Door een risicodialoog te organiseren krijg je feedback vanuit andere vakgebieden. Hoe waardevol is dat.
Voorbeeld;
Een aantal technische mensen staat voor een beslissing welke constructie gekozen moet worden om een brug te vernieuwen. Door een sessie te organiseren met meer organisatorische, logistieke en communicatieve medewerkers komt naar boven dat juist op dat er een aantal logistieke risico’s zijn en er een ander tijdstip gekozen moet worden de brug te vernieuwen.
