Vijf goede voornemens ten aanzien van risicomanagement

Geplaatst door

Risicomanagement heeft afgelopen jaar weer bijzonder vaak in de belangstelling gestaan. Grote incidenten bij Haren, Amarantis, explosie Odfjell, Vestia, Moerdijk, wethouders Roermond, Griekse garanties, blijven aandacht vragen om risicomanagement op de agenda te zetten. Daarnaast is het mooi te zien dat ook strategische denkers als Kaplan en McKinsey eindelijk wat meer van zich laten horen op dit vlak. Wil je meer actuele kennis op het gebied van risicomanagement volgt dan een keer een training bij onze www.risicomanagementacademie.nl 

Hoewel risicomanagement hot blijft, is het voor elke organisatie lastig om het ook hot  in de organisatie te houden. Hier een paar goede voornemens voor 2013!

  1. Wees creatief in je manier om risicomanagement op de agenda te zetten & te houden. Ook al ben je zelf zeer kundig en enthousiast, dit is meestal niet voldoende. Maak bijvoorbeeld een film over je organisatie, werk met metaforen, of maak een boekje zoals Amsterdam met ARIE zodat het onderwerp gaat leven. Als je zelf niet creatief bent betrek dan de afdeling communicatie of marketing.
  2. Focus op de dialoog “talking cure”.  Start de dialoog over risicomanagement op meerdere niveaus; toezichthouder, bestuur, directie, manager, controller en projectleider. De toegevoegde waarde van risicomanagement wordt pas zichtbaar als iedereen zijn rol en daarbij horende verantwoordelijkheden oppakt. Voer de discussie over wie welk stukje taken heeft om een gezonde risicocultuur te bereiken. Maak de verantwoordelijkheden helder, maar train ook de toonzetting van houding en gedrag die daar bij hoort.
  3. Accepteer en omarm onzekerheid. Na het lezen van “Schermafbeelding 2013-01-10 om 10.28.22zul je beseffen dat de wereld niet meer zekerder zal worden en dat bestaande businessmodellen zullen moeten veranderen. Steeds duidelijker is dat door schaalvoordelen (en de vaak bijkomende onbenoemde risico’s) organisaties kwetsbaarder zijn geworden. Bepaal een strategie om als organisatie op die onzekerheid  en kwetsbaarheid te anticiperen.
  4. Creëer een veilige omgeving om over risico’s en onzekerheden te mogen spreken. Zeker in een tijd waarin medewerkers soms vrezen voor hun eigen baan zullen ze sneller conformerend gedrag vertonen. Pas dus extra op met het afstraffen van medewerkers. Voorbeeld gedrag van het management, door over hun eigen fouten te spreken, helpt daarbij. Praat vooral ook met toezichthouders/gemeenteraad om de illusie van een foutloze en risicoloze organisatie weg te nemen. Geen nieuws is geen goed nieuws meer.
  5. Koppel ethiek en risicomanagement. Risicomanagement gaat over het onbekende en ethiek is de leer van het goed en het kwaad. Met de mens als belangrijkste bron van risico’s is het ethisch handelen een belangrijke beheersmaatregel. Zowel de ethiek als RM zijn gebaseerd op dezelfde fundamenten en principes en verbonden aan het wezen (van mens, groep, organisatie) en de begrenzing daarvan. Door beide te koppelen heb je de voordelen van een praktisch gestructureerde benadering en een zingevende dialoog.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s