Risico intelligentie verbeteren

Geplaatst door

Naar aanleiding van een eerdere blog over risicointelligentie  mocht ik afgelopen week bij  omroep MAX het onderwerp kort uitleggen.  Hieronder de vragen &  antwoorden uit het programma kort op een rij.

Wat is risico intelligentie ?

De vaardigheid om de kans van risico’s (positieve en negatieve) nauwkeurig in te schatten.  Met deze vaardigheid kun je beter met onzekerheden omgaan.

Wat is er zo goed aan risico’s nemen?

Prima vraag omdat het risico’s als iets positief neerzet. Voor mij is het vanzelfsprekend dat je door risico te nemen, je ontwikkelt en vooruitkomt. Maar toch leeft er bij veel mensen het besef dat ze risicomijdend zijn. Terwijl deze mensen wel het risico hebben genomen te leren lopen.  Je risico nemende houding uit je jeugd kun je dus onderweg kwijt raken, lijkt het.  Wellicht raak je door te verliezen, “het minder te doen dan de rest met school of sport” het vertrouwen in jezelf kwijt . En juist vertrouwen in jezelf is noodzakelijk is om risico’s te durven nemen.

Zijn we goed in het inschatten van risico’s ?

Nee,  het blijkt dat we hier niet goed in zijn. Er zijn mensen die risico’s rationeel benaderen of puur op onderbuik gevoel. Maar juist in dat onderbuik gevoel ofwel de  “ intuïtie ” zitten een paar brainbugs die je niet moet onderschatten.  Door de beschikbaarheidsbias schatten we risico’s die we via de media tot ons krijgen hoger in.  Concreet; door een vliegtuigramp ervaren we vliegen als onveiliger.  Aan de andere kant onderschatten we risico’s waar we zelf een aan het roer staan (control illusie). Als je aan een zaal met 100 man vraagt wie rijdt er beter dan gemiddeld zal 75%-90% zijn hand opsteken.

Kunnen we slimmer worden in het nemen van risico’s ?

Schermafbeelding 2012-12-12 om 19.39.56

Je kunt slimmer worden door de juiste balans te zoeken tussen het gebruik van je hersenen en je onderbuik gevoel (die je dus op het verkeerde been kan zetten).

Kies een klein risico wat je meerdere keren kunt nemen en waarvan je snelle feedback krijgt. Bijv. koop een partij verschillende stoelen bij de tweedehands winkel. Schat het percentage per stoel in,  dat je ze via marktplaats met 20% winst verkoopt.  Vervolgens toets je dit met de praktijk. Uiteraard hou je  de vooraf ingeschatte kans en daadwerkelijk gerealiseerde winst systematisch bij en zal je door hiervan te leren steeds dichter bij de werkelijkheid komen.

Sta je voor een groot risico?

Doe dan het volgende:

  1. Inventariseer wat je over het risico weet. Som alle stukjes informatie op waarover je al beschikt en die relevant zijn voor de bewering, hoe zijdelings ook
  2. Beslis voor al die stukjes of ze de bewering
    1. waarschijnlijker/onwaarschijnlijker maken,
    2. en in welke mate ze invloed hebben op de kans dat je gelijk hebt
  3. Na afloop daarvan zou je intuïtief of gevoel moeten hebben waarvan de sterkte varieert al naar gelang de mate van geloof in je bewering
  4. Vertaal dat gevoel in een percentage

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s