Te druk voor risicomanagement

Geplaatst door


‘Te druk’ voor risicomanagement

Sommige organisaties stellen risicomanagement keer op keer uit. Vooral in tijden van bezuinigingen, reorganisaties of grote veranderingen.  Als argument wordt dan aangevoerd dat ze eerst de zaak op orde willen krijgen en de processen en/of informatievoorziening willen professionaliseren. Voor mij zijn dergelijke argumenten een signaal van een te beperkte visie op risicomanagement. Een visie waarin het beheersen van risico’s een vervolgstap is, na internal control, audit en compliance.

Beweging betekent risico’s managen

Organisaties die in beweging zijn, moeten juist hun risico’s managen. Ze nemen immers het risico om de bestaande situatie te verlaten. Dit zijn niet zelden moeilijke beslissingen waarbij 100% zekerheid niet bestaat. Hier helpt risicomanagement informatie juist bij het nemen van de goede beslissing. Het verlaten van de bestaande (ongewenste) situatie gebeurt vaak vanuit de wens te optimaliseren en is dus een vorm van risicomanagement, waarbij de juiste analyses niet mogen ontbreken.

Praktijkvoorbeeld

Rene Grotenhuis, bestuurder bij Cordaid, laat zien hoe bestuurders risicomanagement juist op breuk-momenten (grote externe ontwikkelingen die de organisatie raken)  kunnen gebruiken. Hij benadert het beheersen van risico’s praktisch en vraagt zichzelf bij grote beslissingen steeds af hoe erg het is als het fout gaat. Cordaid heeft een lange tijd in een risico-vrije omgeving kunnen opereren, maar moet nu anticiperen op een nieuwe realiteit. De risico’s nemen toe. Er is sprake van meer diversiteit en daarmee worden ook de financiële risico’s groter. De contracten worden omvangrijker, met de bijbehorende effecten op de organisatie. Hierdoor speelt voor Cordaid de concrete vraag hoe zij deze nieuwe risico’s gaat managen. Koppel risicoanalyses daarom  aan breukmomenten binnen de organisatie. Risicomanagement doe je juist als wereld verandert.

Schermafbeelding 2013-06-18 om 09.46.07

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s