Waardeer de risk taker; wachten op zekerheid is rem op economische groei

Geplaatst door

Afgelopen week daalden de koersen in de Verenigde Staten door de onzekerheid over het schuldenplafond die boven de markt hing. Enige tijd daarvoor daalden de koersen omdat men niet wist wat er ging gebeuren in Syrië. Onzekerheid is dus niet goed voor de economie. Waarom is dat zo?

Wachten…

De voornaamste reden is dat iedereen gaat wachten op wat er gaat komen. Kees de Kort legde het mooi uit op BNR Nieuwsradio . Hij benoemde dat burgers, en daarmee de economie, een kader willen waarbinnen zij kunnen leven en ondernemen. Zekerheid dus, en dat in onzekere tijden. Maar, dit kader ontbreekt, de onzekerheid neemt toe en hierdoor ontstaan nieuwe problemen die niet goed zijn voor groei.

Regels

Vooral grote beslissingen worden minder snel genomen als niet duidelijk is hoe de wereld er over twee jaar uitziet. Je wilt immers weten welke regels er dan nog gelden. Hoe groter de investering hoe meer zekerheid je wilt, dat geldt in ieder geval voor privé personen. Maar, het zijn dezelfde mensen die bedrijven leiden.

Risicomijders vs risk takers

In het bedrijfsleven lijken topmensen die risicomijdend gedrag vertonen meer gewaardeerd te worden dan hun de risiconemende collega’s, de risk takers, zo bleek uit onderzoek van McKinsey (zie mijn eerdere blog). Maar, juist deze combinatie van risicomijdende topmensen met een onvoorspelbare maatschappij is de rem op onze economie.  Laten we in ons land eens echt de stappen zetten om de (bedrijfs)cultuur te veranderen. We moeten risk takersSchermafbeelding 2013-10-02 om 15.24.46 juist gaan waarderen in plaats van ze neer te halen zodra we de kans krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s