Prinsjesdag 2013 Het kabinet kan niet tegen zijn verlies

Geplaatst door

Help!

Ik mis een visie voor de ‘BV Nederland’, waar gaan we heen met ons land? 

Het was weer Prinsjesdag. Inmiddels beter bekend als de dag waarop het kabinet ons vertelt hoeveel we moeten bezuinigen. Helaas lijkt het alsof ze hierbij enkel naar cijfers kijken en vergeten dat deze het resultaat zijn van genomen beslissingen. Als de focus enkel op de pot met geld ligt, wordt het altijd minder. En dat terwijl onze schepen, TV formats, DJ’s, kennis van logistiek en water en inzicht in nano-technologie de wereld rondgaan.

Vrolijkheid in plaats van visie

Het is jammer dat premier Rutte enige weken geleden, tijdens de H.J. Schoo lezing, in gebreke bleef en ons land niet op sleeptouw nam. Rutte deelde slechts vrolijkheid, terwijl we weten dat het (tijdelijk) minder wordt. Hij toonde geen visie, deelde geen ideologie. Zijn quote “We moeten veranderen om nieuwe zekerheden te creëren”,  triggerde mij echter wel.  Maar, we kunnen mijns inziens alleen veranderen door ons verlies te nemen. Accepteren dat het met minder moet, even slikken en weer opbouwen. 

Minder is meer

Laten we de salami tactiek loslaten, de gifbeker leegdrinken en iedereen 10% minder inkomen geven. De niet werkenden kunnen wat mij betreft worden ontzien omdat in onze participatiesamenleving deze reeds behoorlijk verloren hebben. 

Dit betekent een stimulans voor het MKB: ‘de groeimotor’ van de Nederlandse economie. Dit betekent ook goedkopere aanbestedingen voor de overheid, goedkopere dienstverlening, goedkopere logistiek, betere concurrentieverhoudingen en goedkopere boodschappen. Maar het allerbelangrijkste we kunnen weer groeien! 

Maar wees gerust, in onze compromispolitiek zal dit nooit gebeuren. We gaan we kabbelend verder en verliezen stapje voor stapje steeds meer. Het consumenten vertrouwen zal daarom voorlopig wel laag blijven. ImageImage

 

 

3 comments

  1. Zou interessante exercitie zijn, iedereen 10% inleveren. Je zou dan direct resultaat moeten zien het jaar erna. Wat ook kan: zorg en sociale zekerheid voor 10% korten (= 15 mld). Heb je meteen de het overheidstekort voor dit jaar op 0 gebracht. Dat vergt keuzes, maar die worden niet gemaakt. Kunnen ook en-en doen 😉

    Goed stuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s