Schermafbeelding 2017-06-21 om 17.18.03

In de financiële sector is gemiddeld 10 procent van het personeel risk en compliance officer. In de niet financiële sector ligt dat aanzienlijk anders: vaak is hier een team van 5 tot 12 medewerkers bij deze zaken betrokken. In de publieke sector wordt het risicomanagement meestal bij concern control of financiën neergelegd. Wat mij toch zeer verbaasd is dat in sommige complexe organisaties (neem een academisch ziekenhuis of grote overheid gerelateerde organisaties) vaak een eenzame risicomanager ronddoolt. Sommige organisaties interpreteren die ene risicomanager vervolgens als een duidelijk signaal om risicomanagement op pakken. Maar een zwaluw maakt nog geen zomer.

Alleen is maar alleen 

Op zich is een integrale risicomanager een prima zaak. Vooral ook als hij daadwerkelijk een schaap met vijf poten is. Maar vaak is dit best lastig omdat hiervoor binnen één persoon conflicterende eigenschappen nodig zijn. Zo is creativiteit essentieel, maar tevens moet je als risicomanager gestructureerd zijn. Daarnaast moet je iets goed op papier kunnen zetten, maar ook vlot voor groepen durven staan. Hiernaast blijft het een feit dat je als integrale risicomanager alleen de formele en vaak instrumentele kant van het vakgebied induikt. Bij de menselijke aspecten rondom risicomanagement is het vaak erg prettig om met iemand over te kunnen sparren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Kortom

Pak de taak niet alleen op. Ga op zoek naar iemand met net dié eigenschappen die complementair aan de jouwe zijn. Begin altijd klein en kom een paar keer bij elkaar om te kijken of je dezelfde visie deelt. Vraag daarvoor commitment aan je baas, en zeg dat dit iets is dat je absoluut niet alleen kunt doen.

3 Replies to “Functie profiel risicomanager”

  1. En voor de cdK, de burgemeester, alsook voor de secretaris/algemeen directeur van provincie, gemeente of waterschap. Het geldt voor elke eindverantwoordelijke. De loneliness of the long distance runner…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: