Versplinterd risicomanagement door de tweede lijn

Geplaatst door

Te vaak kom ik het nog tegen: er wordt wel aan risicomanagement gedaan, maar op een uiterst versplinterde manier. Bij de processen wordt er vanuit kwaliteitsmanagement wel enige aandacht aan besteed, en ook bij projecten en op directieniveau stoppen we energie in risicoanalyses.

Het grote probleem is echter dat iedereen zijn eigen weg volgt. Vaak zien we dat mensen een andere taal, Excelformat en soort rapportage gebruiken. De risico-informatie vormt hierdoor geen geheel en de kennis wordt niet gedeeld. Ook is er geen relatie met de strategie of sturing van de organisatie.

Uiteindelijk is het doodzonde: al die risico’s in aparte rapportages en al die moeite die medewerkers hebben gedaan.  Om risicomanagement meer toegevoegde waarde te laten leveren zul je het toch integraal moeten maken.

Maak het integraal

  • Ontwerp een standaard risicotaal en vraag commitment aan de top. Doe dit op basis van bestaande analyses en doelen van de organisatie.
  • Facilitair de organisatie. Als je niks aanbiedt kun je ook niks terugverwachten. Biedt training aan en koop een integrale risicomanagement tool centraal in. Regel hiervoor een centraal budget.
  • Zorg voor een goede interne communicatie door infographic en een integrale risicokaart. Faciliteer daarnaast een standaard dialoog: menselijk contact is de beste vorm van communicatie.
  • Verleidt en verbiedt Excel. In het begin werkt een verbod op Excel averechts. Maar als er enkele schapen over de dam zijn moet de Excel wel verboden worden, anders blijft het ieder voor zich .
  • Zorg voor een wimpie, oftewel iemand die ervoor zorgt dat je geholpen wordt de standaardtaal en tool te gebruiken. Zorg  bijv. voor één inloop risicomanagement spreekuur per twee weken.

soorten risico's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s