Ondernemen is vooruit zien. De dubbele vergrijzing (steeds meer ouderen worden steeds ouder) en tegelijkertijd de ontgroening, komen al jaren op ons af. Iets om rekening mee te houden in je HR-beleid, toch? Ja, hoor ik je zeggen, ga er maar aan staan. De crisis lijkt weliswaar op zijn einde te lopen maar veel bedrijven en organisaties zijn nog steeds aan het overleven. Vooruit kijken, voorspellen en anticiperen op wie er in 2020 nodig zijn lijkt een zinloze exercitie.
Vergrijzing komt, kadaverdiscipline gaat
Toch weten we nu al dat er factoren zijn – potentiële risico’s – die invloed hebben op de arbeidsmarkt van morgen, bedrijven en organisaties en de hele samenleving;
- Naast de vergrijzing een andere leeftijdsopbouw, waarbij het doel moet zijn ‘duurzame inzetbaarheid’ te creëren.
- Andere insteek van de mensen op de werkvloer: meer zelfstandigheid, meer vrijheid, meer inspraak wordt heel gewoon, ook al omdat kantoren niet meer vanzelfsprekend zijn en kadaverdiscipline niet werkt. Medewerker en werkgever zijn samen verantwoordelijk voor loopbaan en ontwikkeling
Gemotiveerde mensen stromen niet uit, maar presteren
Goed functionerende, gemotiveerde en getrainde medewerkers zijn altijd inzetbaar en kunnen de klus beter klaren. Een open deur maar naast goed werven en selecteren, moet je je blijven ontwikkelen en hierdoor anticiperen op je bedrijfsdoelen. Hierdoor stromen de goede mensen in. Tegelijkertijd realiseer je de uitstroom zoals je die voor ogen hebt. Alleen met de juiste mensen krijg je kwaliteit, innovatie, effectiviteit, tevredenheid en een positief resultaat.
Hoe herken je het risico?
Wees extra scherp als;
- Er weer reorganisaties op stapel staan, waardoor onzekerheid ontstaat en de focus op het werk verdwijnt;
- Meer afzeggingen op de kerstborrel
- Afnemende aanvragen voor opleidingen
- Uitstel nieuwe leasecontracten door werknemers zelf
- Het ziekteverzuim stijgt: ook goede mensen zijn angstig in onzekere tijden;
- Tevredenheidscores dalen (ontevredenheid over beloning, beoordeling, sfeer, werkdruk);
- Geen doorgroeimogelijkheden aanwezig zijn;
- Cynisme terrein wint: ‘Voor welke reorganisatie werk jij?’;
- Een hoge uitstroom van –nieuwe- medewerkers ontstaat;
- De leeftijdsopbouw onevenwichtig wordt;
- Mobiliteit in gevaar komt door uitstroom,
- Het management slecht functioneert.
Goed HR-beleid kenmerkt zich door het hebben van de juiste informatie. Daardoor werf je, selecteer, goede mensen. Door ze vervolgens op te leiden en zich te laten ontwikkelen, kan je ze binden en schep je de voorwaarden waardoor ze nu en op de langere termijn hun bijdragen kunnen leveren aan de bedrijfsdoelstellingen.