Transparantie van goed nieuws

Geplaatst door

De governance codes eisen steeds meer transparantie, maar transparantie is een leeg begrip; voor goed nieuws schaamt niemand zich, voor slecht nieuws wel. Om potentieel slecht nieuws uit de organisatie te krijgen is daarom pro-activiteit en veiligheid nodig. Het artikel transparantie raakt onze diepste angsten’ uit het boek “grenzen aan transparantie” raakt de kern. Daarom een paar citaten.

Zwakke kant durven tonen

Voor goed nieuws schaamt niemand zich, voor slecht nieuws wel. Het is oer menselijk om bang te zijn voor afkeuring. Bang zijn we allemaal, zakelijk of privé op alle niveaus in de maatschappij. De een heeft het wat meer thuis de ander wat meer op het werk. Het zijn juist de sterksten die hun zwakke kanten durven te tonen, wellicht omdat ze het zich menen te kunnen permitteren.

Vooruitkijken

Winter maakt het onderscheid tussen transparantie in het verleden en transparantie die over de toekomst gaat. We zien dat de regelgeving tot dusver is gericht op verantwoording over wat er in het verleden is gedaan, zoals de accountant die de jaarrekening controleert. Aandeelhouders hebben in feite meer behoefte aan zo betrouwbaar mogelijke informatie over de toekomst; de plannen van het bedrijf, de resultaten die die kunnen opleveren, de risico’s waarmee die gepaard gaan.

Rare paradox

We geven de voorkeur aan zogenaamde harde gegevens, data en modellen omdat we te zwak zijn om te werken aan het meest confronterende en fundamentele waar het echt fout gaat; onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Schermafbeelding 2016-04-06 om 20.35.38

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s