Exit strategie en risicomanagement

Geplaatst door

Risicomanagement betekent: de juiste risico’s nemen

Organisaties die geraakt worden door de economische crisis, zijn geneigd minder risico’s nemen. Het lijkt hierdoor alsof bedrijven risicobewuster zijn, maar het gevaar is juist dat men angstig wordt en helemaal geen risico’s meer wenst te nemen. Goed risicomanagement verbetert het zicht op de huidige situatie, waardoor die angst (gedeeltelijk) weggenomen kan worden. Het managen van risico’s betekent namelijk niet het uitsluiten van risico’s. Immers een auto in de mist rijd minder hard.

Zekerheid vs risico’s

Richard Branson is een ondernemer pur sang. Met zijn Virgin Group heeft hij vele  branches veranderd door Schermafbeelding 2013-05-27 om 20.40.13deze brutaal  in te stappen met een nieuw, klantgericht businessmodel. Branson is door deze handelswijze eigenaar van  hotelketens, banken,  sportclubs en vliegtuigmaatschappijen.  Van een afstandje bezien lijkt deze zakenman een cowboy die bijna overal instapt en daarmee ook nog eens succesvol is. In zijn recente boek ‘Succes in zaken’ wordt echter  duidelijk dat hij een zeer risicobewust persoon is. Dit houdt in, dat hij niet bang om risico’s te nemen, want soms blijkt dit minder gevaarlijk te zijn dan voor ‘zekerheid’ te kiezen. Verzoen je ermee dat je nooit alles kunt weten en dat de perfecte tien simpelweg niet bestaat.

Noodlanding

Branson zegt in zijn boek: “Ook al lijkt alles erop te wijzen dat we bereid zijn ongewoon veel risico’s te nemen, bij al onze acties verliezen het principe om risico’s af altijd af te dekken nooit uit het oog  Toen hij in de luchtvaart branche actief werd, eiste hij in zijn onderhandelingen met Boeing dat het vliegtuig,  als zijn Virgin vliegavontuur een mislukking werd,  na een jaar teruggegeven kon worden.  Hij wilde hiermee nadrukkelijk niet alle andere Virgin activiteiten in de waagschaal leggen.  Dus ook bij een ‘noodlanding’ van dit project, zouden de Virgin Group collega’s nog org steeds een baan hebben. Schermafbeelding 2013-05-27 om 20.42.52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s