Risicoanalyse ontdekkingsreis nieuwe decentralisaties

Geplaatst door

Risicoanalyse ontdekkingsreis nieuwe decentralisaties

Recent voerde ik een nieuw soort workshopmethode uit om risico’s in kaart te brengen. In dit geval betrof het een grote gemeente welke voor de enorme opgave staat 3 grote nieuwe decentralisaties door te voeren: AWBZ, Jeugdzorg en de wet werken naar vermogen. Voor de beeldvorming; gemeenten krijgen hiervoor 50% meer budget (=8 miljard) maar waarschijnlijk wel voor 10 miljard aan risico’s op hun bord. Dus terwijl iedereen zich focused op de grondexploitaties waar risico’s zich tot schades hebben verwezenlijkt ontstaat hier een zeer groot nieuw risicogebied.

Ontdekkingsreis

De workshopmethode is ontwikkeld door TNT destijds en maakt gebruik van metaforen. Een schip dat op haar doel afvaart, maar onderweg daar naartoe van alles tegenkomt: stormen, mist, piraten, haaien, maar natuurlijk ook positieve zaken als feesten. Uw schip kan uit koers raken. Hoe gaat uw organisatie om met deze gebeurtenissen? En hoe kunt u gezamenlijk uw reisdoel bereiken?

Ontdekkingsreis WWNV

Programma

  • Korte uitleg risicomanagement en drie transities
  • Identificeren stakeholders
  • Vaststellen van context en reisdoel
  • Reflectie eerder gemaakte reizen
  • Uitstippelen van de reis
  • Afleggen van de reis
  • Concretiseren en uitwerken van metaforen naar risico’s

Aan de slag

Na een korte uitleg over risicomanagement en de achtergrond van de drie transities gingen we in drie groepen aan de slag. Voor elke transitie een aparte landkaart. Eerst keken we naar het verleden Wat hebben we geleerd van eerder gemaakte reizen? Daarna het heden, welke reis gaan we maken en wat is het einddoel?

Vervolgens begon het echte werk en werd de toekomst in beeld gebracht ofwel wat kunnen we tijdens deze reis (bijv. invoering WWNV) tegenkomen en kan ons uit koers brengen? Na enige aarzeling gingen de groepen los. In het begin was er veel “mist” ofwel onduidelijkheid hoe de decentralisaties uit zouden pakken, welke eisen gesteld zouden worden. Ook waren er veel “draaikolken: wat wil zeggen dat door uitstel van beslissingen men kennelijk bang was dat men rondjes bleef draaien. Met kernwoorden werd bij de metaforen de achterliggende zorg beschreven.

Na een uur hebben de drie groepen aan elkaar de verschillende reizen uitgelegd. Gezien de vele aantekeningen welke de overkoepelend manager maakte en zijn enthousiaste reactie achteraf , alles bij elkaar een inspireerde sessie. Later zijn de risico’s verder geconcretiseerd en voorzien van kans *impact, en opgenomen in het risicoprofiel.

4 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s