Bouw een risicomanagement netwerk in je organisatie. En vergeet de risico-facilitator niet!

Geplaatst door

De organisatie van risicomanagement is best complex.

  • Organiseer je het decentraal of centraal?
  • Hoe werken de verschillende risicospecialisten samen?
  • Hoe krijgen we de verschillende informatiebronnen bij elkaar?

Dit zijn belangrijke vragen voor de inrichting van risicomanagement in je organisatie.

Om deze vragen niet in je eentje te beantwoorden kan het slim zijn een risicomanagement netwerk binnen je organisatie in te richten. Het risicomanagementnetwerk is een samenwerkingsverband van medewerkers uit de eerste lijn en tweede lijn. Dit gecoördineerd door de centrale risicomanager.

Wat doet een risicomanagement netwerk?
Het netwerk dient vooral de implementatie van risicomanagement te ondersteunen en het proces van risicomanagement te verankeren.  Het ondersteunen houdt in dat lijnmanagers in hun verantwoordelijkheid worden geholpen bij het identificeren en beheersen van risico’s en hierover verantwoording afleggen.

Daarnaast speelt het netwerk vooral in de opstartfase een belangrijke rol omdat de kennis en ervaring rondom de verschillende risicomanagement methoden en technieken gebundeld wordt.  In een later stadium kan ook de planning van alle risicomanagement activiteiten vanuit de schillende risicospecialisten meer gecoördineerd worden.

Het risicomanagementnetwerk komt bijv. elke maand bij elkaar om werkwijze en uitkomsten te bespreken, elkaar te inspireren met nieuwe inzichten en een organisatie-breed inzicht over risico’s te laten vast te stellen. Om de relatie met de directie/bestuur van de organisatie goed te borgen schuift de concern controller periodiek aan bij de bijeenkomsten van het netwerk.

Nieuwe rol; risico-facilitator

Een onmisbare schakel is de risico-facilitator. Het verzorgen van een gesprek over risico’s (ofwel een risicodialoog) is niet makkelijk. Je hebt te maken met weerstand, groepsdynamiek, vooroordelen. Niet iedereen voelt zich prettig om voor de groep te staan terwijl een goede dialoog wel het visitekaartje is voor risicomanagement. De risico-facilitator ondersteunt daarom de organisatie zowel op centraal als decentraal niveau met het begeleiden van risicodialogen. De dialoog wordt met de risicomanagement coördinator en/of de risicospecialist voorbereid. In de risicodialogen zelf worden vooroordelen weggenomen en een veilige sfeer gecreëerd waarbij deelnemers kennis delen. De risico’s door deelnemers zelf vastgelegd in een risicoregister als Naris GRC zodat ook een gedragen risicoprofiel ontstaat.

Plaats een reactie