De beste risicomanager ter wereld = Kelly

Geplaatst door

In het FD van zaterdag 3 februari trof ik een boeiend artikel aan van Jan Postma over zijn boek De Trump-fluisteraars. Vanaf juli 2017 werd de 67-jarige oud-militair Kelly tot stafchef van Trump benoemd.  Volgens het artikel was de belangrijkste taak van Kelly om Trump en Amerika te behoeden voor het onconventionele, risicovolle gedrag van de huidige Amerikaanse president.

Narcist kun je niet veranderen

Wat duidelijk naar voren komt is dat Kelly onafhankelijk is, en zegt Trump niet te willen veranderen. Dit is belangrijk, want een narcist als Trump wil niet graag tegengesproken worden. De doelstelling van Kelly is om de informatie die naar de president toestroomt voor hem te controleren, zodat hij de juiste beslissingen kan nemen. Door informatie te filteren krijgt Trump minder prikkels en  meer focus.

Het Kelly media-dieet

  • Hij moedigt Trump aan om pas om negen uur in de ochtend te starten met werken. Hierdoor kan hij hem weerhouden boze tweets de wereld in te sturen.
  • Een gesloten agenda. Kelly zorgt ervoor dat Trump geen tijd heeft tussendoor voor tv en Twitter.
  • Gesloten deuren. Mensen mogen niet meer zoals vroeger zomaar binnenlopen, maar bezoekers moeten nu eerst langs Kelly. Dit geldt zelfs voor de schoonzoon en dochter van Trump.
  • Kelly is zelf bij de gesprekken aanwezig en kapt wauwelende adviseurs snel af. Bovendien zijn alleen die mensen aanwezig die ook echt iets toe te voegen hebben.
  • Na de telefonische of persoonlijke gesprekken zorgt Kelly ervoor dat de deelnemers nagebeld worden, om uit te leggen dat ze Trump met een korreltje zout moeten nemen.

Informatievoorziening

 Qua informatievoorziening moeten stukken langs een strenge beoordeling om te kijken of ze belangrijk genoeg zijn voor de president. De informatie is integraal, doordat de informatie van de betrokken ministeries gebundeld wordt. Hierdoor is deze minder gekleurd; de voor- en tegens worden helder op een rijtje gezet. De informatie dient meteen overzichtelijk te zijn zodat de president snel en efficiënt beslissingen kan nemen.

Hoe de aandacht vast te houden?

Om de (korte) aandachtspanne van de president vast te houden, worden zinnen en alinea’s korter gemaakt. Daarnaast worden de korte teksten met plaatjes, grafieken en kaarten aangevuld. Tot slot wordt de naam van de president regelmatig in de stukken terug.  Dit blijkt in de praktijk bijzonder goed te werken!

Alles bij elkaar zorgt Kelly ervoor dat het  risico Trump enigzins beperkt blijft. Nu maar hopen dat hij mag blijven zitten.Schermafbeelding 2018-02-13 om 13.39.56

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s