Vooruitkijken na Corona

Geplaatst door

De afgelopen weken heb ik wat minder geblogd maar ben wel druk geweest met het voorbereiden en geven van webinars. Online mijn kennis delen had ik wel al eens gedaan in een webinar, maar niet op deze schaal:  met 300 deelnemers!
De Corona tijd heeft mijn werk -leven behoorlijk veranderd en soms vraag ik mij af of ik nog terug wil.

Minder kilometers 

Normaal rijd ik gemiddeld zo’n 1000 km per week. Ik rijd naar opdrachtgevers of naar potentiële klanten om te bespreken of onze aanpak en software op hun behoefte aansluit.  Daarnaast geef ik veel colleges en trainingen voor oa het Zijlstra Center en de universiteit van Twente. En natuurlijk sparren en overleggen we met collega’s op kantoor in Enschede en Leusden. 
Nu is het anders en de auto staat stil. Hierdoor houd ik meer tijd over en merk dat ik veel meer persoonlijk contact met onze opdrachtgevers heb. Even (video)bellen, even meedenken en sparren. Ook potentiële klanten uitleg geven over onze online tool blijkt prima te werken. Vooral omdat de afspraak laagdrempelig is en er daardoor meerdere medewerkers sneller in een organisatie betrokken worden. Ook het overleg met collega’s of een interview afnemen gaat sneller. Kortom ik kan wel wennen aan minder fysiek contact.  

Anders lesgeven

Dit was wel even schrikken. Al mijn trainingen en opleidingen gecanceld tot september. En ik krijg juist heel veel energie van het werken met groepen. Maar anderzijds kost het natuurlijk ook veel tijd. Door deze gedwongen situatie ga je andere oplossingen bedenken .

Daarom bijvoorbeeld een trainingsdag met de volgende onderdelen;

 • een start-webinar met 10-15 deelnemers
 • vervolgens gaan de subgroepen aan de slag.
 • voor de lunch even de resultaten bespreken, stukje theorie en uitleg nieuwe opdracht voor de middag.
 • subgroepen gaan weer aan de slag
 • aan het einde van de dag een afsluitend webinar.

Natuurlijk zullen in de toekomst de gewone trainingen weer gegeven worden, maar hopelijk ook met een fysiek minimum. Een 3 webinar van 3 dagen en een fysieke bijeenkomst aan het begin en einde . 

Conclusie

Dus als het aan ligt minder kilometers, meer (video) bellen & anders lesgeven. De Corona tijd brengt dus ook goede dingen.

One comment

 1. Beste Robert, ik lees met veel plezier jouw posts waarin je risicomanagement met de actualiteiten verbindt.
  Nu met de corona-problematiek vind ik dat je dit ook erg sterk doet.
  Zo sla je met dit artikel de spijker op z’n kop! Ik werk normaliter in een kantoorgebouw en probeer zoveel mogelijk bij collega’s langs te lopen om zo risicomanagement letterlijk in beeld te houden. Ik vind face-to-face contact erg belangrijk. Nu met thuiswerken gaat dat allemaal net even anders, maar ik heb niet het idee dat het afbreuk doet aan de awareness.
  Het bespaart me wel vele uren in de auto op weekbasis, wat me scherp houd (ik stomp toch wat af tijdens de rit) voor de nuttige dingen. Creatieve ideeën krijg ik nu thuis i.p.v. in de auto en kan ik dus meteen opschrijven of uitwerken. Dat was in de auto meestal een geheugentrain-momentje 😉
  Ik hoop met recht dat we de positieve punten van de social distancing op langere termijn kunnen behouden en een soort hybride werkomgeving kunnen opbouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s