Perfectionistisch risicomanagement

Geplaatst door

Risicomanagement wordt vaak bij tweede lijn neergelegd. Dit gebeurt niet zonder goede reden: deze professionals hebben een prima overzicht en zijn zeer goed in cyclisch denken.

Na een training en het nogmaals nalezen van alle handboeken over risicomanagement wordt het vaak duidelijk dat risico’s bestaan uit een oorzaak, gebeurtenis en gevolg.

Definitie risico, bow-tie of vlinderdas

En dat de bestaande problemen een zekerheid zijn en dus eigenlijk geen risico zijn.

Als de organisatie vervolgens naar de risico’s gevraagd wordt, wordt al snel een tikje arrogant gezegd: ‘Dat is geen risico.’

Hoe demotiverend kan een opmerking zijn? De volgende keer zal deze persoon hoogstwaarschijnlijk niet meer aanhaken.

Geen exacte wetenschap

Risico’s bestaan uit onzekerheden. Het is goed mogelijk dan aan de basis van deze onzekerheden bestaande problemen liggen. Zelf heb ik in het verleden als woordkunstenaar verkeerd omschreven risico’s netjes getransformeerd naar goed omschreven risico’s. Toch geef je hiermee een verkeerd signaal af; je neemt de verantwoordelijkheid over.

Minder perfectionistisch

Het is dan ook essentieel dat de organisatie zelf risico’s leert omschrijven. Doe dat vooral niet in een verplicht format, organiseer liever een risicodialoog. Zorg voor een goede sfeer en leg kort uit wat een risico is. Laat daarna de deelnemers simpelweg aan de slag gaan. Natuurlijk zullen ze worstelen met oorzaak, gebeurtenis en gevolg, waarop je hulp op individueel niveau aanbiedt. Dit is vaak zeer leerzaam. Overigens gebruik ik in dit proces altijd software (behalve op hoogste MT niveau), zodat ik later geen tijd aan administratie verlies.

Levend risicomanagement

Het allerbelangrijkste is echter om elk signaal te omarmen, of het nu een probleem of een risico is. Accepteer een 6 in plaats van te streven naar een perfect risicoprofiel dat per definitie niet bestaat. Door een iets relaxtere houding zul je veel meer goodwill oogsten, en dat vergroot de kans dat risicomanagement werkelijk gaat leven in je organisatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s