Risicomanagement taken voor de business controller

Geplaatst door

Schermafbeelding 2013-02-06 om 19.19.32Meer en meer organisaties willen naast de financial control sterkere business control ervaren. Een feit dat duidelijk blijkt uit de vele vacatures en in company trainingsprogramma’s die op dit gebied circuleren.

We kunnen dus zonder overdrijven stellen dat er naast de financial control een tweede stroming is ontstaan: binnen bedrijven zoekt men naar sparringpartners voor het management, een tegenkracht maar wel één met oog voor de kansen in de organisatie. De nieuwe governance code onderstreept deze behoefte door haar aandacht op de niet financiële risico’s en de cultuur van de organisaties te richten.

Wat kortom overduidelijk wordt, is dat cijfers niet leidend zijn maar slechts een middel om zaken te verbeteren. Daarnaast zijn deze business controllers bij uitstek medewerkers die risicomanagement tot leven kunnen wekken in organisaties. Door hun focus op de cultuur en niet-financiële risico’s worden zij meer geaccepteerd door medewerkers en door het management. Maar helpt het de business controller zelf?

Hoe helpt het de business controller zelf?

Door betrokken te zijn bij risicoanalyses vergroot de business controller voortdurend zijn of haar vakkennis. Hij of zij streeft ernaar risico’s vanuit meerdere hoeken op tafel te krijgen, waardoor een 360 graden beeld van de organisatie, het project of een programma ontstaat.

Daarnaast kunnen door kans en impact duidelijke prioriteiten worden gesteld. Hierdoor blijven acties overzichtelijk, te consolideren en eenvoudig te presenteren.

Georganiseerde tegenspraak: de controller moet met de vuist op tafel kunnen slaan, maar altijd onthouden: alleen is maar alleen. Door het verplichten van een risicodialoog blijft tegenspraak geen solo- actie, maar wordt deze tot een heuse team effort. Bovendien kan de business controller zo boven de zaken cirkelen en inzoomen op die onderdelen die echt belangrijk zijn. Hiermee pakt hij echt zijn rol in de three lines of defence.

Het omscholen van financial controllers

Het kan zijn dat financial controllers zich laten omscholen, maar business controllers geven hoe dan ook een andere draai aan cijfers. Ze registreren niet alleen getallen, ze zien kansen qua optimalisatie van processen en maatschappelijke impact van de organisatie. Het is vooral een business partner; een klankbord van de eerste lijn, met de daarbij behordende sociale vaardigheden. Kortom: de ideale business controller is  emphatisch, flexibel, communincatief vaardig en doelgericht!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s