Cruijff lessen in risicomanagement

Geplaatst door

Na het overlijden van Cruijff toch maar het boek “je gaat het pas zien als
je het doorhebt”
van Winsemius uit de kast gepakt. Kijken of er nog een risicomanagement lesje van Johan te vinden is. En jawel in het  hoofdstuk “Stel je hebt 16 goede spelers, heb je dan ook een goed team

Risk takers

Cruijff zegt daarover het volgende “kijk als het goed is, heb je in een elftal een paar man, meestal voorin, die geniale dingen kunnen doen. Die dingen zijn geniaal, omdat andere ze niet kunnen en er zelfs niet aan denken. Maar ze nemen daarbij onvermijdelijke risico’s. Voor die geniale spelers zijn die geniale dingen ook vaak nieuw. En dus gaat er vaak wat mis.” Maar de spits heeft ook een andere belangrijke taak;  hij is de eerste verdediger.  Dit vraagt discipline iets waar spitsen toch vaak iets minder van hebben.

Waterdragers; discipline en concentratie

“Maar er is een keerzijde; dat soort risico’s kun je alleen maar lopen, als erachter mensen staan – twee in de as- die nooit falen. Deze waterdragers zijn vaklui.  Zij kennen hun vak, weten wat goed en fout is en houden zichzelf en anderen scherp. Hun rol gaat daarom verder dan alleen de wedstrijd”.

Botsing 

Vaak komt in mijn colleges/ trainingen de botsing tussen risico-nemende en risico- mijdende personen aan de orde.  In organisaties ontwijken deze bloedgroepen elkaar.  Na het lezen van Johan denk ik dat ik de term “risicomijdende medewerkers ” vervang door  het positiever geformuleerde woord “waterdragers”.

Door de spitsen en waterdragers in je organisatie te benoemen en  ze expliciet te laten botsen, kun je in  mijn ogen wel eens meer wedstrijden winnen.

Schermafbeelding 2016-03-27 om 11.52.30

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s