Doelstelling risicomanagement

Geplaatst door

“The WHY van risicomanagement ”  

Waarom een doelstelling?

Waarom ga je in hemelsnaam met risicomanagement aan de slag? Wat is nu echt de toegevoegde waarde?  Omdat veel organisaties zijn gestart vanuit wet- en regelgeving is het antwoord op deze vraag vaak blijven liggen.  Tijd voor actie. Tijd om een echte doelstelling te formuleren en deze intern goed te communiceren.

Wellicht kun je ter inspiratie eerst het filmpje van Simec Start wtih why bekijken.

Om een goede doelstelling te formuleren kun je in ieder geval kijken naar de nieuwe normen.  De doelstelling van risicomanagement wordt zowel in de nieuwe COSO ERM als de nieuwe ISO31000 neergezet als “ waardecreatie en waardebehoud”.   Maar wellicht kan het allemaal nog een tandje concreter.  Daarom hieronder een aantal voorbeelden uit de praktijk.

Nieuwe doelstellingen uit de praktijk

  1. Met risicomanagement willen we de risk appetite van de organisatie vergroten zodat wij meer risico’s durven te nemen.
  2. Door vooruit te kijken, nu en in de toekomst, als organisatie maatschappelijke waarde te creëren, door het vinden van de juiste balans tussen risico’s nemen en beheersen.
  3. Met risicomanagement bespreken we intern de kwetsbaarheden van de hele organisatie en krijgen we meer begrip voor elkaars meningen en percepties.
  4. Prioriteiten stellen; door risicogestuurd te werken komt meer focus en aandacht op daar waar het echt om gaat
  5. Met risicomanagement willen we het verantwoordelijkheidsgevoel en  zelfreinigend vermogen van de organisatie vergroten.
  6. Voorspelbaarheid van realisatie doelen te vergroten, door onzekerheden expliciet mee te nemen en te gebruiken voor focus en beheersing.
  7. Door risicomanagement willen we onze organisatie weerbaar (reslience) maken zodat we tegen een stootje kunnen.
  8. Met risicomanagement verkrijgen we betrouwbare data voor beter doordachte beslissingen
  9. Met risicomanagement willen het vertrouwen bij de stakeholders vergroten door meer over onzekerheden  te communiceren.
  10. Met risicomanagement signaleren we trends en kunnen we eerder bijsturen.
  11. Door risicomanagement creëren we tijd,  ruimte  en rust voor het management om  de juiste beslissingen te nemen.
  12. Door risicomanagement besparen we tijd en administratie  door reflectie makkelijk te organiseren en vast te leggen
  13. Door risicomanagement kennen we onze risico’s en kunnen we ze ook nemen.
  14. Door risicomanagement leren we van elkaars risico’s en beste beheersmaatregelen.
  15. Door risicomanagement krijgen we stempel van een organisatie met een hoge kwaliteit.
  16. Sneller trends anticiperen, waardoor keuzes open blijven, tijd voor besluitvorming
  17. Door risicomanagement kunnen we beter onderbouwd keuzes maken mbt. kosten & prestaties & risico’s
  18. Risicomanagement zorgt voor een alertheid. Door periodiek te spreken over de strategische onzekerheden en ontwikkelingen (vooral door externe risico’s) wordt voorkomen dat men te veel in de eigen waarheden gaat geloven. Hierdoor blijft men alert op bijvoorbeeld externe ontwikkelingen en wat dit betekent voor de gekozen strategie.

Heb jij nog een andere mooie doelstelling? Laat het me weten!

4 comments

  1. Wat ik vaak zelf ook nog gebruik: risicomanagement zorgt voor een alertheid. Door peridoek te spreken over de strategische onzekerheden en ontwikkeligen (vooral door externe risico’s) wordt voorkomen dat men te veel in de eigen waarheden gaat geloven. Hierdoor blijft men alert op bijvoorbeeld externe ontwikkelingen en wat dit betekent voor de gekozen strategie. In het model van Robert Simons zijn dit de interactive controls (strategic uncertainties).

  2. Er wordt vaak niet stilgestaan bij de samenhang tussen kans en risico. Door risico’s te nemen, creeer je meer kansen. Door de kansen die je neemt, wordt het risico groter. Door die kansen te beheren, bloei je. Het grootste risico dat je kan nemen, is geen risico. Waar kom je daardoor terecht? Nergens!

Plaats een reactie